100 000 steg räckte tydligen inte för min kära kollega Fredrik Holmberg. När vi i maj månad skulle förändra fjolårets galenskapsidé till en galenskapstradition så nöjde sig inte Fredrik med förra årets bedrift utan avrundade dagen med 123 000 steg. Jag har hört många kvalificerade (samt mindre kvalificerade 😊) killgissningar på hur lång tid det tar och svaret lyder: från 03:00-22:30. Givetvis tog Fredrik en tre timmar lång promenad, dagen efter. I livet som chaufför är dessa steg givetvis en självklarhet – fråga Fred Flinta.

För den nyfikne har de första fem månaderna på året inneburit en tillväxt om 25% för oss rent omsättningsmässigt. I rena siffror innebär det en omsättning på närmare 31 miljoner kronor. Tillväxten ger oss möjlighet att investera i ytterligare verktyg, fler bilar och bygga lager parallellt med fortsatt fokus på nya digitala funktioner för så väl egen personal som våra kunder. Resultatet är en effektiv och skalbar struktur som får stå som grund för våra framtida tillväxtplaner.

Produktivitetsutvecklingen i byggverksamheten visar på en minst sagt skrämmande kurva. Enligt en studie av SBUF (Svenska byggbranschens Utvecklingsfond) har det totala näringslivet och tjänsteproducenter ökat sin produktivitet med 50%, tillverkningsindustrin med 200% samtidigt som byggindustrin står kvar på 0% räknat från 1990 till idag. Enligt studien består enbart 10-20% av värdeskapande arbete, 50% ”nödvändigt ont” medan resterande 30-40% står för ”onödigt arbete”. Ett resultat av detta är att byggpriser för hyresbostäder samt entreprenadindex ökat med 69 respektive 64% de senaste 20 åren medan konsumentprisindex enbart ökat med 23% under samma period. Vi är och fortsätter gå mot en tuffare period och vi behöver se en radikal förändring i byggbranschen vad gäller just produktivitet. Företag har och kommer få det tuffare i dessa tider och det är de företag som kan påvisa produktivitet som kommer stå starka när vindarna väl blåst klart.

Helikoptervideos, produktvideos med vår amerikanska TV-ninja Zach samt videos från våra hittills anordnade deltävlingar av Byggmästerskapen 2023 finns bland annat att ta del av på vår instagram. Jag vill passa på att tacka våra goa kunder på Tyresö Betong och Bygg för så väl proffsigt arbete samt proffsigt bemötande under den tidigare nämnda helikoptervideon som spelades in ute på en ö i samband med en minst sagt spännande gjutning. Ta gärna del av materialet på vårt Instagramkonto (@cotsverige).

I portalen har återigen nya produkter men även funktioner adderats. Så väl för gamla men nu även för potentiella nya kunder som med ett enkelt knapptryck kan registrera sig som kund med hjälp av Mobilt BankID. Välkommen till COT! Apropå portalen: i maj månad skedde 59% av all orderläggning direkt av kund. En siffra jag både är stolt och tacksam för. Desto mer portalen används av våra kunder, desto mer data får vi ut för att anpassa och förädla den på sikt.

Semesterperioden närmare sig med stormsteg. Jag hoppas många av er får en välförtjänt semester och det ska vi även ha. Vi går dock om lott och håller öppet precis som vanligt. Vi är redo med vad ni än behöver – till och med sopsäckar till midsommarleken om så önskas 😊

Dagens aforism: En stökig organisation ska hanteras på samma vis som en stökig trappa. Städningen bör alltid ske från det översta trappsteget.

Resan är fortfarande bara påbörjad.